De prijs van aardgas steeg de afgelopen week fors. Hierdoor dreigen bewoners en bedrijven geconfronteerd te worden met een hoge energierekening. De NVDE pleit ervoor om het probleem bij de kern aan te pakken, namelijk door te zorgen dat we minder aardgas gaan gebruiken.
Door snel meer duurzame technieken in te zetten, kunnen we de afhankelijkheid van (buitenlands) aardgas verminderen, en daarmee de kwetsbaarheid voor prijsfluctuaties. Als er subsidie wordt gegeven aan gezinnen die in de knel komen door de hoge energierekeningen, laten we dan de oplossing subsidiëren (energiebesparing en duurzame energie) en niet het probleem (fossiele energie).
De NVDE doet de volgende suggesties voor beleidsmaatregelen die ervoor zorgen dat we minder aardgas gaan gebruiken én dat de energierekening betaalbaar blijft voor burgers en bedrijven:
- Uitbreiden budgetten voor woningisolatie, energiebesparing, warmtepomp, zonneboiler. Het is belangrijk dat het beschikbare budget in de ISDE-regeling ook voldoende is als de vraag naar deze technieken fors stijgt. Voor isolatiesubsidie zou de eis moeten vervallen dat men twee maatregelen tegelijk neemt.
- Uitbreiden budgetten voor grootschalige duurzame warmte (SDE++), voor onder andere warmtenetten en bedrijfsleven/ industrie.
- Lagere belasting op elektriciteit. Dit biedt direct financieel voordeel (lagere energierekening) voor burgers en stimuleert verduurzaming.
- Gerichte inkomenssteun primair via gemeentes, die daarvoor extra budget krijgen. Gemeentes kunnen op basis van maatwerk beslissen wie steun krijgt en of dit in de vorm van geld is of door verduurzaming (bv met een isolatievoucher), waardoor de bewoners voor tientallen jaren geholpen zijn, in plaats van eenmalig.
Meer weten over de duurzame alternatieven voor aardgas? Lees de veel gestelde vragen en antwoorden op de site Daar Krijg Je Energie Van.
Energeia schrijft regelmatig over het prijspeil van oa aardgas.