Van surveillance naar slimme sensoren: de rol van 5G in Industrie 4.0

Door: Edwin Beerentemfel, Manager Sales Benelux bij Axis Communications

De opkomst van 5G markeert een belangrijk keerpunt in de industriële sector. Met de verbeterde connectiviteit en snelheid van 5G wordt de weg vrijgemaakt voor de transformatie van traditionele industriële processen naar slimme, geautomatiseerde systemen. Het staat dan ook centraal in wat we Industrie 4.0 noemen. 5G, in combinatie met netwerkcamera’s en andere IoT-apparaten, maakt bedrijfsprocessen efficiënter, veiliger en duurzamer.

Netwerkcamera’s werden ooit alleen gebruikt voor surveillance, maar nu zijn ze onmisbaar in de digitalisering van industriële processen. Met een breed scala aan slimme sensoren die gekoppeld kunnen worden aan camera’s, zijn we vandaag in staat om niet alleen data te verzamelen, maar ook te analyseren. Die data biedt waardevolle inzichten die ons kunnen helpen om zowel huidige als toekomstige processen te optimaliseren tot slimmere, veiligere en meer efficiënte systemen. Maar met de toenemende digitale veranderingen en eisen van de industrie, schieten traditionele connectiviteitsoplossingen tekort bij de snelle verwerking van grote hoeveelheden data. Daar biedt 5G de oplossing.

Flexibiliteit en databescherming
De hogere bandbreedte en lagere latency (vertraging) van 5G maken het mogelijk om videobeelden in hoge resolutie direct te verwerken, wat belangrijk is voor nauwkeurige monitoring en snelle reactietijden. Daarnaast zorgen de verbeterde betrouwbaarheid en connectiviteit ervoor dat robots en autonome voertuigen (AGV’s) continu en zonder onderbrekingen functioneren, waardoor fabrieken een hogere efficiëntie ervaren. Dankzij de grotere capaciteit voor IoT-apparaten kunnen veel sensoren en camera’s ook tegelijk werken. Dat speelt automatisering en synchronisatie van processen in de hand.

Bovendien, biedt 5G mobiele flexibiliteit. Dat is een belangrijke voorwaarde om drones of robots in te kunnen zetten. Ze moeten zich namelijk makkelijk kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden. 5G-netwerken verhogen tot slot de veiligheid door gevoelige gegevens beter te beveiligen.

5G in de praktijk
Fabrieken kunnen 5G inzetten om netwerkcamera’s te gebruiken voor real-time monitoring van productielijnen. Hierdoor detecteren ze afwijkingen meteen, wat stilstand en productieafval vermindert en de productkwaliteit op peil houdt. Daarnaast maakt 5G samen met netwerkcamera’s voorspellend en dus preventief onderhoud mogelijk. Via data-analyse zijn zo defecten vroegtijdig op te sporen en vermijden bedrijven dure reparaties, verlengen ze de levensduur van machines en tegelijkertijd besparen ze kosten en sparen ze het milieu.

In gevaarlijke omgevingen zoals havens of bouwplaatsen verhoogt 5G de veiligheid doordat het mogelijk is om zware machines op afstand te besturen en te monitoren. Ook de beveiliging van industriële terreinen vereenvoudigt, met snellere respons op ongeautoriseerde toegang en betere bescherming van kritieke infrastructuur.

De komst van 5G luidt een nieuw tijdperk in voor de industriële sector. De mogelijkheden die 5G biedt, gaan veel verder dan enkel connectiviteit. Deze technologie vormt de ruggengraat van slimme, veilige en efficiënte industriële processen. De combinatie van 5G met geavanceerde sensoren zoals netwerkcamera’s zorgt ervoor dat bedrijven niet alleen hun huidige operaties verbeteren, maar ook klaar zijn voor toekomstige innovaties.