Partner voor hightech industrie op technisch en sociaal gebied
Ter Hoek in Rijssen is gespecialiseerd in vonkerosie. Een zeer nauwkeurige verspaningstechniek, waarbij materiaal van een werkstuk – meestal staal – wordt weggehaald door middel van een gecontroleerde vonk. De vonken worden overgebracht door elektroden. Hierbij komen temperaturen vrij van wel 20000°C. Algemeen directeur Willen Jan ter Hoek: “De kern van wat wij doen kun je misschien het beste vergelijken met figuurzagen. Wij snijden met een draad in metaal. We hebben in totaal 34 machines, waaronder twintig draadvonkmachines en kunnen werkstukken aan tot maximaal tweeduizend kilo.”
Ter Hoek ontwerpt zelf niets, maar fabriceert wel de producten voor de klant. De grote kracht van de onderneming ligt in het meedenken. Willem Jan: “De opdrachtgever komt met een technische tekening en wij gaan tot het uiterste om zijn idee te realiseren. Wij bekijken het tot in detail op uitvoerbaarheid en haalbaarheid. Kritisch meedenken is belangrijk om tot een optimaal resultaat te kunnen komen. Waarom heeft de klant voor een bepaalde tolerantie gekozen? Van protofase tot serieproductie, wij ontzorgen de klant volledig.”
Hightech
Ter Hoeks oplossingen worden breed gewaardeerd in de hightechindustrie, zoals ASML, een grote klant in de semicombranche. Willem Jan: “Ook de medische wereld weet ons goed te vinden. De instrumenten die worden toegepast in de oogindustrie hebben een diameter van 0.3 mm en wij snijden dit met een draad met een diameter van 0.03 mm. Omdat we ASC9100 gecertificeerd zijn, mogen we leveren aan klanten die ruimte- en luchtvaart gerelateerd zijn, zoals Airbus, dat onze oplossingen toepast in satellieten. De certificering houdt ook onder meer een proces- en risicoanalyse in. Klanten die weten wat deze certificering inhoudt, vaak grote system suppliers, hoeven dan geen nadere uitleg van ons. Het feit dat wij de certificering in huis hebben, zegt genoeg.”
Verschillende technieken
Ter Hoek biedt ook een aantal variaties op de vonkerosietechniek, zoals de zinkvonktechniek. Die heeft niets met het metaal zink te maken maar met het verzinken van een 3d voorgevormde elektrode in het product dat bewerkt wordt. Zo ontstaat een negatieve afdruk in het materiaal en krijgt het product de gewenste vorm. Met de uiterst nauwkeurige microvonkfreestechniek worden baangestuurd hele kleine gaatjes of vormen in het materiaal aangebracht. Willem Jan: “Wij beginnen waar de traditionele verspaningsmethodes ophouden.”
Weer een andere techniek is laser microjet. Deze snijtechniek combineert een laser- met een waterstraal. Het focuspunt strekt zich hierbij uit over de volle lengte van de waterstraal. Het bijzondere van microjet is dat ook niet elektrisch geleidend materiaal kan worden bewerkt, zoals silicium, keramiek en andere moeilijk verspaanbare materialen. Tot slot kan nog Precision Electro Chemical Machining worden genoemd, een koud productieproces dat geen interne spanningen in het materiaal veroorzaakt. Een ander voordeel is dat de elektroden niet slijten en dus veel aantallen met één elektrode kunnen worden gemaakt. Willem Jan: “Voordeel van deze techniek is dat het proces zeer schoon verloopt omdat geen vreemde materialen of elementen worden ingebracht. Schoonmaken na bewerking hoeft niet meer Er blijven geen restdeeltjes op het product achter. Voor sommige klanten is dit zeer belangrijk. Zij stellen zeer hoge eisen aan hun producten in verband met de grootte van de deeltjes die de vervuiling veroorzaken.”
Ter Hoek kan ook meerdere producten in één gang seriematig bewerken. Binnenkort wordt een lineare robotcel geïnstalleerd die zes machines volledig geautomatiseerd aanstuurt.
Ter Hoek
De heer Ter Hoek senior begon in 1990 voor zichzelf vanuit een schuurtje bij zijn huis nadat hij zich had verdiept in de vonkerosietechniek. Binnen vijf jaar beschikte hij al over drie metaalbewerkingsmachines en een medewerker. De onderneming groeide snel. In 2007 werd het huidige bedrijfspand aan de Propaanstraat in Rijssen in gebruik genomen en het specialisme freestechniek afgestoten vanwege de economische crisis op dat moment. Ter Hoek is toen teruggegaan naar de kernactiviteit, namelijk de vonkerosietechniek. Ter Hoeks zoon Willem Jan is algemeen directeur. Het familiebedrijf hecht veel waarde aan een open cultuur en een zo laag mogelijke verantwoordelijkheid. Willem Jan: “Zo kwam laatst een schoonmaakster met het idee om bedrijfskleding te recyclen. Dat is gehonoreerd. Iedereen mag meedenken. Wij willen voor de hightechindustrie dé partner zijn als het gaat om technische en sociale innovatie.”