De provincie Noord-Brabant, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en Tilburg University gaan verkennen hoe ze geavanceerde rekenkracht aan kunnen bieden aan bedrijven en instellingen in Brabant. Het initiatief richt zich in het bijzonder op toepassingen in kunstmatige intelligentie (AI) en Big Data. Hiertoe ondertekenden de partijen onlangs een intentieverklaring.
Of het nu gaat om kankeronderzoek, het oplossen van netcongestie of de inzet van autonome robotica: supercomputing is de drijvende kracht achter innovatie. Het biedt de rekenkracht die essentieel is voor bedrijven die complexe problemen willen oplossen en technologische doorbraken willen realiseren.
Strategisch belang van supercomputing in Brabant
Supercomputing speelt een sleutelrol in de concurrentiepositie van Brabant, als een technologisch innovatieve en economisch toonaangevende regio. Het biedt rekenkracht voor snelgroeiende technologieën zoals AI en Big Data, en versterkt het regionale vestigingsklimaat voor innovatieve bedrijven en talent. De samenwerking tussen de provincie, BOM, TU/e en Tilburg University is er primair op gericht om het voor bedrijven in Brabant mogelijk te maken om gebruik te kunnen maken van supercomputingfaciliteiten van de allerhoogste kwaliteit. De beoogde basis van de samenwerking is de nieuwe modulaire supercomputer van de TU/e, mogelijk met uitbreiding, afhankelijk van de uitkomst van de verkenning.
Ondersteuning door de provincie, BOM, TU/e en Tilburg University
De ondertekening vond plaats op de AI Summit Brainport in het Evoluon in Eindhoven, waar Martijn van Gruijthuijsen (provincie Noord-Brabant), Brigit van Dijk – van de Reijt (BOM), Patrick Groothuis (TU/e) en Wilma de Koning (Tilburg University) de handtekening zetten. Hiermee start een verkennende fase, waarbij, samen met het bedrijfsleven, onderzocht wordt hoe supercomputing het best kan worden vormgegeven en geïmplementeerd. Het uiteindelijke doel is een samenwerkingsovereenkomst en een gedetailleerd implementatieplan voor brede toegang tot geavanceerde rekenkracht in Brabant.
De provincie Noord-Brabant zal een faciliterende en mogelijk financierende rol spelen in deze samenwerking. De BOM zet haar ervaring en (internationale) netwerk in om de adoptie van geavanceerde rekenfaciliteiten te bevorderen en zo te bouwen aan een krachtig ecosysteem. TU/e zet haar diepgaande expertise op het gebied van grootschalige rekenprocessen in en onderzoekt mogelijkheden om haar nieuwe AI-supercomputing faciliteiten uit te breiden. Tilburg University ondersteunt bedrijven door hen te begeleiden in het effectief en verantwoord gebruik van rekenfaciliteiten, met aandacht voor naleving van ethische, juridische en sociale aspecten.