PV-branche zoekt naar duidelijkheid in transitie naar energieopslagsystemen

De PV-branche verwacht dat de focus verschuift naar energieopslagsystemen (EOS). De verwachting is dat strakke inspectie voor kwaliteit en veiligheid op den duur volgt, maar de branche zit nu al met vragen. Installateurs, inspecteurs, verzekeraars en eindgebruikers zijn op zoek naar duidelijkheid. Dat blijkt uit de aanmeldingen voor de cursus ‘Installeren en Opleveren van EOS’ van Omega Energietechniek.

Er zijn inmiddels al richtlijnen die over batterijen gaan, bijvoorbeeld de Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen 37 (PGS). Wat de juridische status daarvan is voor de bedrijven werkzaam in de energietransitie, is echter nog onduidelijk. ”Je merkt dat de deelnemers van de cursus op zoek zijn naar meer info. Het onderwerp leeft”, vertelt Henry Lootens, docent van de cursus ‘Installeren en Opleveren van EOS’. ”Deelnemers komen vanuit alle hoeken van de branche, wat een goede dynamiek oplevert. De deelnemers geven na afloop aan dat ze beter weten waar ze moeten zoeken wanneer ze vragen hebben. Bovendien weten ze elkaar nu te vinden.”

Top drie belangrijke zaken bij aansluiting EOS
Om installateurs alvast op weg te helpen, heeft Lootens drie van de belangrijkste zaken bij de aansluiting van EOS op een rij gezet:

  1. Volg een training bij de fabrikant van het energieopslagsysteem, die kent zijn technologie door en door.
  2. Controleer de verdeler op opgetelde stromen en vermogens zodat deze niet overbelast kan raken.
  3. Voer bij energieopslagsystemen groter dan 20 kilowattuur een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) uit. ”De verwachting is dat dit belangrijk wordt vanuit de verzekeraar, dat gaven de verzekeraars tijdens de cursus aan”, vertelt Lootens.

”Er zijn er nog meer aandachtspunten voor installateurs, zoals alles rondom brandveiligheid en het rekening houden met de eisen van verzekeraars. Bovendien is het altijd zaak te zorgen dat installateurs gecertificeerde vakmensen zijn,” zegt Lootens.

EOS-opleiding in technische vaardigheden en regelgeving
De verschuiving van de focus naar EOS binnen de installatiebranche moet goed begeleid worden om onveilige EOS-aansluitingen te voorkomen. Om professionals van de juiste kennis te voorzien, introduceerde Omega Energietechniek een gespecialiseerde tweedaagse opleiding, die sinds juli te volgen is. Omega Energietechniek is daarmee de eerste in Nederland die een opleiding in dit vakgebied aanbiedt waarbij zowel de theorie als de praktijk aan bod komen. De opleiding richt zich op het correct en veilig installeren van EOS, inclusief de complexe spanningsvelden en regelgeving die hierbij komen kijken. Vanaf moment 1 zijn de cursussen snel volgeboekt, ook tijdens de vakantieperiode. Dit onderstreept temeer dat de vraag bij de branche naar handvatten en meer duidelijkheid groot is.