Koninklijke Metaalunievoorzitter Mark Helder, Jacco Vonhof (voorzitter MKB-Nederland) en Leendert-Jan Visser (directeur MKB-Nederland) zijn onlangs op bedrijfsbezoek geweest bij twee leden van Koninklijke Metaalunie. Bij de bedrijven Bos Nieuwerkerk en Reurings Precisie Plaatwerk (RPP) zijn veel onderwerpen de revue gepasseerd. Van verduurzaming van het mkb tot de kansen van digitalisering, en van het belang van het stimuleren van procesinnovatie tot de grote uitdaging voor mkb-maakbedrijven om aan voldoende vakmensen te komen. Het imago van de (maak-)industrie in brede zin is verder aan de orde gekomen en er is besproken dat een betere aansluiting van het (beroeps-)onderwijs op de wensen van mkb-maakbedrijven gerealiseerd moet worden.
Klimaatplannen ook een kans
Bekend is dat de klimaatplannen – met onder andere hogere kosten voor (fossiele) energievoorziening – een uitdaging vormen voor mkb-maakbedrijven. Ook is een transitie naar elektriciteit niet altijd mogelijk door onvoldoende beschikbaarheid daarvan. Tijdens het bezoek aan Bos Nieuwerkerk werd echter duidelijk dat de klimaatplannen ook kansen bieden. Bos Nieuwerkerk is al 50 jaar wereldwijd actief op het gebied van rook- en procesgassen. Sinds vorig jaar maakt HeatMatrix deel uit van Bos Nieuwerkerk. HeatMatrix is gespecialiseerd in het verduurzamen van het productieproces door rook- en procesgas warmteterugwinning. Met de combinatie van expertises wil Bos Nieuwerkerk een belangrijke rol pakken in de verduurzaming van de industrie.
Procesinnovatie door digitalisering
Reurings Precisie Plaatswerk (RRP) heeft de afgelopen jaren een enorme digitaliseringslag gemaakt. Op het vlak van samenwerking met het (beroeps-)onderwijs is Reurings ook zeer actief. Helaas constateert Reurings ook dat de aansluiting van het onderwijs op de praktijk binnen maakbedrijven vaak te wensen overlaat. Dat lost Reurings op door startende werknemers zeer intensief aan de hand te nemen en opleidingen te bieden.
Belang industrie en economische verwachtingen
Helder en Vonhof spraken met de ondernemers over het belang van de industrie in Nederland. Nederland heeft een uniek ecosysteem van een aantal grote industriële ondernemingen en daar ‘omheen’ als toeleverancier veel mkb-maakbedrijven. Vonhof benadrukte dat van alle bedrijven in Nederland ruim 99% mkb is! Het economische en maatschappelijke belang van het mkb is dan ook evident. Geconcludeerd wordt dat de mkb-maakindustrie als ‘stille’ economische kracht van Nederland nog wel meer erkent mag worden door politiek Den Haag. Vonhoff gaat zich hier – samen met Helder – blijvend hard voor maken.