Internationaal goud en twee keer brons tijdens EuroSkills 2023

Team Netherlands heeft tijdens het driedaagse Europees kampioenschap voor beroepsonderwijs EuroSkills 2023 in Gdańsk drie Europese titels en negen medailles voor excellente prestatie veroverd. Lasser Bart Willems nam het goud mee naar huis. In Gdańsk moest Willems proefplaten en een proefpijp lassen. De jury controleerde met röntgenfoto’s of er in de verbindingen geen lasfouten zaten en of die ook echt water- en luchtdicht waren. Willems werkt bij Koninklijke Metaalunielid Wennekes Welding Support bv in Mill, waar hij onderdelen voor fabrieken en machines voor bijvoorbeeld de voedselindustrie maakt. Hij won ook de ‘Best of Nation’ medaille als hoogst scorende Nederlandse deelnemer.

‘Europees kampioen word je niet zomaar in de discipline lassen. De concurrentie is moordend en dit resultaat is spectaculair’, waardeert Anne Marie Heij, beleidssecretaris Onderwijs van Metaalunie de prestatie. ‘Weet dat Bart heel veel heeft getraind en dat zijn werkgever daar alle ruimte voor heeft gegeven. Dus ook felicitaties voor het bedrijf.’

Tijdens een soort Olympische ceremonie werden 600 deelnemers ingehuldigd namens 32 landen. Behalve lassen stonden er nog 42 vakgebieden op het programma, zoals timmeren, installatietechniek en haren kappen. Team Netherlands bestond deze editie van EuroSkills dit jaar uit 22 Nederlandse mbo-vakkampioenen. Brons was voor het team Hoveniers bestaande uit Twan Geven en Willem Mateman (Aeres MBO). Brons was ook voor Team mechatronica bestaande uit Sybo Martens en Stefan de Roo (Aventus). Het is op zaterdagavond 9 september afgesloten met een feestelijke ceremonie en prijsuitreiking in de Polsat Plus Arena in Gdańsk, Polen. Naast het eremetaal werden er ook negen medailles voor een excellente prestatie in de wacht gesleept

Hub voor industrie en onderwijssector

EuroSkills is het moment waarop experts vanuit elk vakgebied, bestuurders vanuit de onderwijssector en politici samenkomen. De Nederlandse delegatie bezocht de vakwedstrijden en prijsuitreiking. Daarnaast was er een inhoudelijk programma om met elkaar in gesprek te gaan over diverse vraagstukken, waaronder het gezamenlijk optrekken voor de promotie van beroepsonderwijs, de rol die talentontwikkeling speelt bij de professionele en persoonlijke ontwikkeling en de wijze waarop vakwedstrijden breder geïntegreerd kunnen worden binnen het lesprogramma. Vragen die de revue passeerden waren o.a. hoe vaktechnische kennis, persoonlijke ontwikkeling en de aansluiting met het bedrijfsleven evenwichtig aan bod kunnen komen binnen het onderwijs en hoe vaktrots en passie onder studenten gestimuleerd kan worden.

WorldSkills Netherlands

Nederland kan niet zonder goede vakmensen. Daarom promoot WorldSkills Netherlands met vakwedstrijden het belang van vakmanschap en beroepsonderwijs bij jongeren in Nederland. Dat doet zij door het ontwikkelen en organiseren van diverse evenementen en (v)mbo vakwedstrijden. WorldSkills Netherlands wordt ondersteund door het ministerie van OCW en vele partners uit het beroepsonderwijs en bedrijfsleven. Binnen het label ‘Dit is mbo’ werkt WorldSkills Netherlands voor de promotie van beroepsonderwijs ook samen met de MBO Raad en SBB.

> Lees hier meer over WorldSkills https://worldskillsnetherlands.nl