Het klimaat verandert, het weer wordt extremer. Het is bekend dat deze klimaatverandering vooral komt door het verbruik van fossiele energie, omdat daar veel CO2 bij vrij komt. We kunnen nog wat doen om de klimaatverandering minder extreem te maken, maar daarvoor is een transitie naar een ander energiesysteem nodig.
Energietransitie raakt ons allemaal, want we gebruiken allemaal energie. Maar welke verandering in onze energiehuishouding is het meest effectief? Welke gevolgen hebben de maatregelen die we nemen in de samenhang tussen verschillende energiesystemen (gas, elektriciteit, water, waterstof)? Wat is economisch het meest haalbaar ?
Hoogleraar Energie-economie Machiel Mulder geeft met zijn nieuwe boek Energietransitie: Eerst snappen, dan doen een helder overzicht in de kosten en economische effecten van de energietransitie. Op systematische wijze toont hij de voor- en nadelen van een groot aantal manieren om energiesystemen minder CO2 uit te laten stoten, zoals energiebesparing, waterstof maken, groen-certificaten kopen, elektriciteit opwekken met kernenergie, CO2-emissiehandel en stoppen met olie- en gaswinning. Tot slot laat hij zien hoe deze inzichten in concrete acties kunnen worden vertaald. Een verhelderend boek over een complex maar uiterst urgent onderwerp.
Machiel Mulder is hoogleraar Energie-economie aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), waar hij onderzoek doet en lesgeeft in de economie van energietransitie. Als energie-econoom is hij al vele jaren, ook in eerdere functies binnen en buiten de overheid, nauw betrokken bij de analyse van energievraagstukken. Hij heeft een groot aantal wetenschappelijke en beleidspublicaties over energie-economie, energiebeleid en energietransitie op zijn naam staan. Geregeld geeft hij in de media toelichting op actuele ontwikkelingen in energiemarkten en energiebeleid.
Het boek Energietransitie: Eerst snappen, dan doen verschijnt bij Uitgeverij Eburon, Utrecht. ISBN 978-94-6301-363-5, paperback, 204 pagina’s. Winkelprijs € 23,00.