De meeste machines zijn uitgerust met veiligheidsgerelateerde besturingssystemen. Van een relatief eenvoudig systeem met een deurschakelaar, een veiligheidsrelais en een motorcontactor tot complexe systemen met veiligheidsplc’s en tientallen veiligheidsfuncties.
De normen voor deze besturingssystemen worden weliswaar bij veel bedrijven al toegepast maar het vakgebied staat niet stil. Zo is de PL norm aangepast (december 2015) en zien we steeds meer aandacht voor verificatie en validatie volgens het V-model.
Inhoudelijk:
In dit seminar, die Phoenix Contact organiseert in samenwerking met D&F Consulting, wordt vanuit de machinerichtlijn onderbouwd wanneer en waarom PL wordt gebruikt, worden de faalkansberekeningen toegelicht/gedemonstreerd en wordt beschreven hoe een project systematisch kan worden uitgevoerd.
Onderstaande onderwerpen komen aan bod:
- Omgaan met richtlijnen en normen.
- Nieuwe machines en gewijzigde machines
- Risicobeoordeling, van grenzen en gevaren tot maatregelen.
- Introductie functionele veiligheid, wat is PL?
- De PL norm ISO 13849-1 inclusief de recente wijzigingen (uit de 2015 versie).
- Demonstratie faalkansberekeningen met de vernieuwde tool ‘SISTEMA 2.0.’.
- Systematische werkwijze en het V-model.
- Verificatie en validatie.
- Documenteren.
Voor wie?
Dit seminar is bedoeld voor engineers die verantwoordelijk zijn voor het ontwerp van de besturingstechnische veiligheidsmaatregelen op een machine of productielijn. Denk hierbij aan machinebouwers, hardware engineers, engineers, projectleiders, inspecteurs, adviseurs, systeemintegratoren, installateurs of managers productie.
Dit levert het seminar Veiligheidsbesturingen voor de machinebouw op:
Na afloop van dit seminar is de deelnemer bekend met de risicobeoordeling van machines en productielijnen en berekeningen, verificatie en validatie van veiligheidsfuncties volgens de nieuwe norm Performance level.