Werkgevers en werknemers industrie manifesteren voor compensatie hoge energieprijzen

FME en leden van vakbonden FNV en CNV hielden woensdag 6 oktober, een manifestatie voor de Tweede Kamer in Den Haag in het kader van de problemen waar bedrijven in de metaalsector mee kampen door de torenhoge elektriciteits- en gasprijzen. FME-voorzitter Theo Henrar en FNV-metaalvoorman Albert Kuiper hebben gezamenlijk de Tweede Kamerleden Joris Thijssen (PvdA), Mustafa Amahouch (CDA) en Silvio Erkens (VVD) een petitie aangeboden.

Ongelijk speelveld
Bedrijven in de metaalsector zitten in de problemen, omdat de kostprijs voor het produceren hoger is dan de prijs die zij voor hun producten krijgen. De prijs van elektriciteit is het afgelopen jaar bijna vervijfvoudigd. Ook de gasprijs breekt record na record. Dit betekent een veel hogere energierekening voor de bedrijven, terwijl de prijs voor het recht om een ton CO2 uit te stoten hard omhoog gaat, wat de kosten nóg verder opjaagt. Daarmee ontstaat er een ongelijk speelveld voor Nederlandse bedrijven en komt onze concurrentiekracht binnen Europa onder druk te staan.

Onmiddellijk
Werkgevers en werknemers willen dat de overheid ingrijpt door bedrijven financieel te ondersteunen. De zogenoemde Indirecte Kosten Compensatie (IKC) die bedrijven konden krijgen om tegemoet te komen aan de kosten die zij maken voor de uitstoot van CO2 binnen het Emissions Trading Scheme (ETS), is vorig jaar in de ijskast gezet. Werkgevers en werknemers willen dat de overheid de regeling onmiddellijk en ruimhartig weer openstelt voor noodlijdende bedrijven en de voorwaarden voor aanspraak op de regeling versoepelt. Ook moet de tegemoetkoming in de kosten zo snel mogelijk, en niet achteraf zoals voorheen, uitgekeerd worden.

Pijn
In heel Europa stijgen de energieprijzen hard en andere Europese regeringen hebben al ingegrepen om de pijn te verzachten. Vorige week heeft FME met een aantal noodlijdende bedrijven nogmaals een gesprek gehad op het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, maar tot nu toe is er geen enkele toezegging gedaan.