Procesfaciliteiten staan onder druk om aan de groeiende vraag naar productie te voldoen en tegelijkertijd kosten te verlagen. Ingenieurs moeten daarom creatieve oplossingen bedenken om meer te produceren met dezelfde middelen, terwijl ze ook rekening houden met toekomstige behoeften. Dit is extra uitdagend vanwege de beperkingen van verouderde infrastructuur, zoals verouderde elektrische systemen en een beperkte toegang tot water en mechanische bronnen. Gelukkig bieden slangenpompen mogelijkheden om deze uitdagingen aan te pakken.
Peristaltische Slangpomp versus Centrifugaalpomp
Het is belangrijk om het verschil te kennen tussen een (peristaltische) slangenpomp en de meest gebruikte en oudste technologie, de centrifugaalpomp. Het belangrijkste verschil ligt in de efficiëntie. De centrifugaalpomp is gevoelig voor de systeemparameters die de pomp moet overwinnen om de vereiste vloeistof te verpompen. De algehele pompefficiëntie bepaalt het vereiste geïnstalleerde vermogen om de flow-doelstellingen te bereiken. Een beperking van de technologie is de beperkte drukcapaciteit en een beperkte veelzijdigheid bij variabele stromen. Het versnellen van de pomp resulteert niet automatisch in meer flow, omdat de weerstand tegen de stroming bekend staat als de totale dynamische opvoerhoogte (gemeten in meters), die de pomp moet overwinnen. Dit kan leiden tot de noodzaak van een grotere pomp en motor, die op hun beurt meer elektriciteit vereisen.
Voordelen van Peristaltische Pomptechnologie
Peristaltische pomptechnologie lost twee technische obstakels onmiddellijk op: verhoogde doorstroming en elektrisch energieverbruik. De bijna perfecte (99,9%) volumetrische efficiëntie maakt het mogelijk om een nauwkeurige flow te leveren over het gehele bereik. Een peristaltische pomp heeft lineaire prestaties, wat betekent dat de bijna perfecte volumetrische efficiëntie het debiet verhoogt bij een toename van de pompsnelheid, terwijl de elektrische vraag slechts beperkt toeneemt. Dit voorkomt vaak de noodzaak van een upgrade van het geïnstalleerde elektrische vermogen en of andere dure elektrische upgrades. De pomp kan systeemdrukken tot 16 bar overwinnen bij elke pompsnelheid, zelfs vanuit een negatieve NPSHa-positie (Nett positive suction head available), waardoor de NPSHr-vraag (Nett positive suction head required) die kenmerkend is voor centrifugaalpompen wordt geëlimineerd. Dit maakt de technologie nog aantrekkelijker voor toepassingen waar een nauwkeurige flow en systeemdrukken cruciaal zijn.
Berekening van de Opvoerdruk
Er is een duidelijk verschil tussen twee pomptechnologieën en dit heeft invloed op hoe de opvoerdruk van het systeem wordt bepaald. Beide technologieën vereisen het berekenen van verschillende factoren, zoals wrijvingsverliezen en de eigenschappen van de vloeistof. Kortom, het is belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren om de prestaties van de pomp te optimaliseren.
Pulsatie en Verdringerpompen
Een verdringerpomp, zoals een peristaltische pomp, onderscheidt zich door pulsatie. Dit betekent dat de impulsdruk die ontstaat door het gebruik van deze technologie moet worden opgeteld bij de systeemdruk om de werkelijke druk te bepalen die de pomp en de slang gedurende hun levensduur kunnen verwerken. Pulsatie heeft voordelen, vooral bij het verpompen van schurende producten. Het houdt de deeltjes in suspensie en voorkomt dat ze zinken. Hierdoor kunnen producten met hoge dichtheid en veel vaste stoffen efficiënt worden verpompt, zelfs bij lage snelheden zonder dat er afzetting optreedt.
Betrouwbaarheid en Onderhoud van Peristaltische Pompen
Peristaltische pompen zijn betrouwbaar en onderhoudsvriendelijk. Afhankelijk van de toepassing hoeft de slang slechts één keer per jaar te worden vervangen, wat zorgt voor lage bedrijfs- en energiekosten. VERDER, als fabrikant van peristaltische pompen, deelt graag kennis om de technologie op de beste manier in een systeem te integreren voor optimale prestaties en onderhoud. Ze bieden ook in-house ontwikkelde IoT-software voor pompbeheer en hulp op afstand om de pompprestaties live te monitoren en de monteur te waarschuwen wanneer er onderhoud nodig is. Bij VERDER staat samenwerking centraal. Hun motto: ‘Enabling Progress’, drijft hun passie voor gezamenlijke vooruitgang.