Techniek, talent en toekomst. Daar draait het om tijdens de Techport Technologieweek. Binnen Techport werken scholen, bedrijven en overheid samen aan het versnellen van de energietransitie en de inzetbaarheid van technisch talent. Om de jeugd uit de regio IJmond enthousiast te maken voor het leren en werken in de offshore windenergiesector, sloegen enkele spelers uit de branche de handen ineen. Een kort verslag vanuit sporthal De Walvis in Beverwijk.
Tijdens het programma maken leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs, de onderbouw en bovenbouw van het voortgezet onderwijs kennis met de ‘zeven werelden van de techniek’. Energie, water & veiligheid staan deze week centraal op de stand voor windenergie op zee. Verdeeld over drie dagen worden ruim 2700 kinderen meegenomen in de ‘wereld van wind op zee’. Ook brengen enkele groepen een bezoek aan het transformatorstation van TenneT in Wijk aan Zee.
Zelf ervaren
Speciaal voor Techport besloten de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA), Vattenfall, CrossWind (Shell/Eneco), netbeheerder TenneT en Amsterdam IJmuiden Offshore Ports (AYOP) zich gezamenlijk te presenteren aan ‘de generatie waar we het allemaal voor doen’. Naast presentaties konden de leerlingen met een klimtoren zelf ervaren hoe het is om op hoogte te werken en met ‘smoothie fietsen’ hoe hard je moet trappen om elektriciteit te maken voor het mixen van je eigen smoothie.
Meegeven
“Nederland heeft ambitieuze doelstellingen op het gebied van duurzame energie”, vertelt Anil Kisoensingh namens windparkbouwer en exploitant CrossWind (een samenwerking tussen Shell en Eneco). “Door op 20 kilometer uit de kust van Egmond aan Zee een windpark op zee te bouwen, helpen wij deze doelstellingen te realiseren. Samen kunnen we de jeugd meegeven welke rol ‘wind op zee’ in de energietransitie speelt en dat werken in de techniek heel erg leuk kan zijn. En dat is met de huidige tekorten aan technisch personeel ontzettend belangrijk. ”
Groeisector
Ook Vattenfall (dat vorige week het windpark Hollandse Kust Zuid voor onze kust liet inhuldigen door de koning) wil jongeren enthousiast maken voor een opleiding of baan binnen ‘wind op zee’. Cilia de Cock: “In deze groeisector is echt enorm veel te doen. Voor liefhebbers van techniek, maar ook als je mariene bioloog wilt worden, of je graag met schermpjes en software werkt. Wie concreet wil bijdragen aan de oplossingen voor morgen, is hier echt op zijn of haar plek.”
Samenhang
“Juist vanuit de samenhang tussen de organisaties kun je het verhaal van ‘wind op zee’ goed duidelijk maken aan kinderen”, vertelt Manon Raats namens TenneT. “De energiebedrijven bouwen de windparken en produceren de stroom, TenneT brengt die stroom veilig en efficiënt aan land, AYOP zorgt als netwerkorganisatie onder andere voor regiopromotie en kennisuitwisseling en de NWEA zet zich als branchevereniging in voor een sterke windsector. Zo vullen we elkaar perfect aan.”
Thuishaven
De energieproductie op de Noordzee wordt in de komende jaren verreweg de belangrijkste bron voor duurzame energie. Manon: “Hier liggen dus enorme kansen. Zeker voor regio IJmond als thuishaven voor de ontwikkeling en het onderhoud van wind op zee. Daarom zijn we blij met de korte lijnen met het onderwijs in Heemskerk, Beverwijk en Velsen. Want als sector zitten we enorm te springen om ‘technische toppers’ die ons in de toekomst komen helpen.”