Noord-Holland heeft veel technische werknemers nodig voor de energietransitie en voor verduurzaming en woningbouw. Een uitdaging in tijden van personeelstekorten. 4 inwoners vertellen hoe zij via hun opleiding, bedrijf of een speciaal traject worden klaargestoomd voor de grote vraagstukken waar Noord-Holland en Nederland voor staan. “Hopelijk kan ik in deze rol iets voor de wereld betekenen.”
“Helpen om de toekomst mogelijk te maken”
Merel Twisk, student opleiding Adviseur Duurzaamheid, Nova College
“Duurzaamheid is heel belangrijk voor me. Ik wil een toekomst hebben en ik wil ook dat mijn kinderen straks nog een toekomst hebben. Misschien kan ik daar een bijdrage aan leveren door me in te zetten voor de energietransitie. Bot gezegd zijn we de aarde aan het verkloten. Er moet veel gebeuren om de toekomst mogelijk te maken.
Een paar jaar geleden zocht ik een passende opleiding. Het was toen extra lastig omdat er vanwege corona geen open dagen waren. Een artikel over duurzaamheid én een buurvrouw die de opleiding Adviseur Duurzaamheid had helpen opzetten, leidden me deze kant op.
Ik leer hier onder meer hoe ik klanten kan adviseren over duurzame technische toepassingen. Bijvoorbeeld bij de overstap van gas naar elektriciteit uit zonne- of windenergie. Tijdens mijn stages heb ik onder meer een energielabel ontwikkeld en een zonnepanelenplan geschreven. Klantcontact, onderzoek doen, rapporten schrijven en adviseren liggen me goed. Als iemand op een verjaardag vertelt dat hij nog enkel glas heeft, zeg ik direct: ‘jij moet je ramen vervangen als je je hoge energierekening wil aanpakken’.
Als adviseur duurzaamheid kan ik concreet iets voor mensen doen en hopelijk ook iets voor de wereld betekenen. Alle beetjes helpen. Het is leuk om te werken en leren in een werkplaats en om buiten onderzoek te doen. Zo zie je dingen ontstaan die je voor ogen hebt.
Op de opleiding ben ik onderdeel van de Smartgirls community. Met dit netwerk proberen we meiden op middelbare scholen warm te maken voor de techniek. We delen onze ervaringen, leiden ze rond en doen samen proefjes. Dat maakt vaak meer indruk dan een droge uitleg. Zo bouwen we zonnepanelenbootjes of laten we zien hoe je een windmolen laat draaien en zonnepanelen aansluit. Dan zie je het enthousiasme meteen groeien. Laatst heb ik iemand die de zorg in wilde overtuigd om de techniek in te gaan. Dat gaf de adviseur in mij veel voldoening!”
“Het voelt alsof mijn leven eindelijk is begonnen”
Sami Humaid, bouwkundig ingenieur, Sweco
“Het was altijd mijn droom om in een land te werken dat hoog aangeschreven staat in civiele techniek. Nederland is zo’n land. Het heeft een grote reputatie met het ontwerpen, construeren en bouwen van infrastructuur en grote gebouwen. Iedereen kent de Deltawerken.
Mijn vader motiveerde me om bouwkundig ingenieur te worden. Na een studie in mijn geboorteland Jemen kon ik naar een van de topuniversiteiten in Maleisië, waar ik in 2018 afstudeerde. Daarna wilde ik niets liever dan werken.
Teruggaan naar Jemen was door de burgeroorlog en humanitaire crisis echter geen optie. Ik was er voor het laatst in 2017 en toen werd ik bij elk checkpoint uren ondervraagd. Ik besefte toen dat ik daar niet meer kon zijn. Sindsdien zie ik mijn vader alleen nog via Google Meet. Het is zwaar om hem te moeten missen, maar ik wilde leven en hij wilde dat ik zou slagen in het buitenland. Ik ben blij dat hij me heeft gepusht.
Na mijn asielaanvraag in Nederland mailde ik meer dan 100 sollicitatiebrieven naar bedrijven. ‘Je moet eerst Nederlands leren’, was regelmatig de reactie. Via-via kwam ik in contact met Refugee Talent Hub, een platform dat vluchtelingen en werkgevers bij elkaar brengt met als doel betaalde banen. Deze mensen gaven me het gevoel dat ik perspectief had. Ik werd geholpen door een vaste contactpersoon en kreeg sollicitatietraining. Via speeddates maakte ik kennis met bedrijven. Bij architecten- en ingenieursadviesbureau Sweco had ik meteen een goed gevoel. Ik moest alleen geduld hebben, omdat mijn ervaring net niet aansloot bij wat ze toen zochten. Een jaar later was het zover. Ik werd aangenomen bij Sweco en mocht in februari beginnen!
Al na 3 weken werd ik bij een project betrokken op Amsterdam IJburg. Geweldig! Sinds de eerste minuut voel ik me ermee verbonden. Ook heb ik veel vrijheid en eigen verantwoordelijkheid. Ik kan elk moment mijn laptop openklappen en werken. Ook thuis ja, maar voor mijn Nederlands en om collega’s te leren kennen is het beter om vaak op kantoor in Alkmaar te zijn. Werken en Nederlands horen, helpen me integreren.
Door de structuur in mijn leven voel ik me weer nuttig en heb ik concrete doelen, zoals groeien naar senior bouwkundig ingenieur. De stress is weg. Het wachten duurde weliswaar lang, maar ik heb mezelf altijd voorgehouden dat alles ooit beter zou worden. Het voelt alsof mijn leven eindelijk is begonnen. Daar ben ik Refugee Talent Hub dankbaar voor. Ik maak nu deel uit van een samenleving in beweging. Nederland moet bouwen, bouwen, bouwen. Dat ik daar iets in kan betekenen is prachtig. Zo kan ik iets terugdoen voor Nederland.”
“We draaien volop mee in de energietransitie”
Rasit Yigit laat zich omscholen tot uitvoerder/werkverantwoordelijke Energietechniek bij Alliander
“Ik had behoefte aan een nieuwe uitdaging en de techniek ligt me wel. In een ver verleden heb ik elektrotechniek gedaan. Daarnaast zocht ik meer regelmaat. Netbeheerder Liander is een van de mooie bedrijven van Alliander. Heel inclusief – collega’s staan open voor iedereen – en met prima arbeidsvoorwaarden. Tijdens het studeren verdien ik gelijk op niveau. Ook is er weinig overwerk. Dat geeft duidelijkheid en rust. Behoorlijk anders dat wat ik gewend was bij de recherche.
Ik volg het omscholingstraject tot uitvoerder/werkverantwoordelijke Energietechniek. In februari lanceerde Liander dit en het is een vol programma. Als je 1 dag mist, loop je gelijk achter. We volgen praktijklessen op de Technische Bedrijfsschool van Alliander en leren 2 dagen per week op het mbo in Zwolle. Daar krijgen we mbo-niveau 2, 3, 4 in 1 keer. Ook lopen we met de huidige uitvoerders mee in de praktijk. Door dit omscholingstraject kunnen we binnen 2,5 jaar zelfstandig aan het werk in de laag- en middenspanning. Voorheen werd je pas uitvoerder als je ongeveer 10 jaar ervaring had als monteur.
De reden dat ze ons hebben aangenomen, is dat we volop moeten meedraaien in de energietransitie. In de komende 7 à 8 jaar moet in Noord-Holland ongeveer 4.500 kilometer kabel aangeleverd zijn, zodat we van het gas af kunnen. Hopelijk is dat straks ook een klein stukje mijn bijdrage geweest.
Er is een groot tekort aan monteurs, uitvoerders en engineers. Het sprak me aan om als uitvoerder de schakel te zijn tussen die beroepen. In dit werk ga ik over het grootverbruik. Vanaf de onderstations – de grond in – richting de wijken, leggen wij de grotere kabels aan.
Wij zijn er als uitvoerder/werkverantwoordelijke puur voor de controle en de veiligheid; dat alles in goede banen geleid wordt. Alles moet heel veilig. Daarom zijn er zoveel kaders en aanwijzingen. Dat maakt dit werk heel tastbaar. Bij de politie ben je meer ‘pleisters’ aan het plakken en zie je vaak het hele proces niet. Als ik nu ergens terugkom, zie ik concreet resultaat voor mijn neus. Dat is toch wel mooi.”
Nieuw instroomtraject in oktober
Alliander zoekt monteurs, uitvoerders en engineers. Gedreven mensen die iets met techniek hebben en in korte tijd veel informatie tot zich kunnen nemen. In oktober start Alliander weer met een nieuw instroomtraject voor 13 personen als uitvoerder/werkverantwoordelijke. Meer informatie daarover staat op deze pagina.
“Werk vinden zal geen probleem zijn”
Daniel Brouwer, student MyTec, Nova College
“Ik heb altijd dingen willen maken. Met mijn handen bezig willen zijn. Van een stukje metaal – wat eigenlijk helemaal niks is – iets werkends maken. Dát vind ik mooi.
Werk vinden zal straks geen probleem zijn. Dat is een geruststelling, maar wat ik wil worden weet ik nog niet. Ik vind dat niet zo gek op deze leeftijd (16, red.). Toch voelt het soms alsof je wordt ‘gedwongen’ om maar zo snel mogelijk te kiezen. Mijn interesse is breed en op dit moment neig ik naar ‘iets’ in de werktuigbouwkunde. Daarom is MyTec ideaal voor studenten zoals ik, die verder willen in de techniek maar nog niet precies weten welke richting.
Hier heb je na een algemeen basisjaar 1,5 jaar de tijd om de 3 stromingen elektrotechniek, procestechniek en werktuigbouwkunde te verkennen. Bijvoorbeeld met excursies naar bedrijven, gastcolleges en opdrachten. Na die 1,5 jaar kies ik wat mij het beste ligt.
De praktijklessen zijn het mooist. Dan ben ik lekker actief bezig met allerlei machines. Ook hadden we laatst een interessante minibeurs met bij MyTec aangesloten bedrijven, zoals STI Engineering, Equans, HvC, Crown van Gelder en Vattenfall. Omdat medewerkers daar gepassioneerd over vertelden heb ik nu een beter beeld wat goede stageplekken of toekomstige werkplekken kunnen zijn. STI Engineering en Crown van Gelder sprongen er voor mij uit.
Ik wil me ook graag verder verdiepen in smart maintenance; het onderhoud van de toekomst. Alles kan namelijk beter, slimmer en sneller. Dat maakt me nieuwsgierig.
Door het contact met bedrijven biedt deze opleiding veel kansen om de techniek te leren kennen. Dat is belangrijk. Ik vind bijvoorbeeld het vak procestechniek niet zo boeiend, maar het werk misschien wel. Daar moet ik achter zien te komen zodat ik een goede beslissing kan maken voor de toekomst. Ik weet dat ik binnen MyTec het antwoord ga vinden op de vraag wat ik wil worden. Komt goed. En het is sowieso fijn dat ik met een technische opleiding straks gegarandeerd werk heb.”
Wat doet de provincie?
Voor de uitvoering van de energietransitie en duurzaamheid zijn in Noord-Holland jaarlijks veel extra werknemers nodig. Recent onderzoek wijst uit dat er behoefte is aan 12.000 extra arbeidskrachten, verdeeld over onder andere de industrie, bouw en zakelijke dienstverlening.
Belangrijkste doelgroep is de middelbaar opgeleide beroepsbevolking. De provincie Noord-Holland mobiliseert ondernemers en onderwijsinstellingen om actueel, vernieuwend en relevant onderwijs te bieden. Zo nam MBO College Airport, onderdeel van het ROC van Amsterdam – Flevoland, dit jaar een windturbinesimulator in gebruik. Hiermee worden toekomstige onderhoudsmonteurs opgeleid voor een baan in de sterk groeiende windindustrie.
De focus ligt op techniek en technologie, omdat alle bedrijfstakken hiermee te maken krijgen. Ook zij-instroom en instroom vanuit werkloosheid staan hoog op de agenda.