Vision, Robotics & Motion is al 20 jaar de vakbeurs waar bezoekers slimme oplossingen vinden voor automatiseringen in de maakindustrie. Het vinden en implementeren van passende oplossingen met vision, robotica en motion is vaak net zo uitdagend als tijdsintensief. Welke mogelijkheden zijn er? En welke manieren zijn er om dit in te voeren? Tijdens de komende editie op 7 en 8 juni in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch tonen ruim honderd toonaangevende leveranciers uit de Benelux en Duitsland hun nieuwste ontwikkelingen en state-of-the-art slimme oplossingen op het gebied van Industry 4.0.
Strengere klanteisen, kortere doorlooptijden, hoge werkdruk en personeelstekort zijn de uitdagingen van vandaag voor bedrijven in de industrie. Al deze factoren hebben direct impact op de effectiviteit en continuïteit van de productieomgeving en vragen om nog flexibeler, betrouwbaarder, veiliger en sneller produceren.
Tijdens Vision, Robotics & Motion ontdekt de bezoeker een breed aanbod aan slimme productie- en automatiseringsoplossingen bij het aangaan van deze uitdagingen. Zo kan de inzet van de robot naast de mens het personeelstekort terugdringen. Ook neemt de robot minder populair handmatig productiewerk uit handen van de mens. Wanneer men kiest voor aandrijving van de productie in combinatie met een robot, zal de productiesnelheid stijgen. Bovendien werkt de robot efficiënt en nauwkeurig. Vision speelt onder meer een belangrijke rol bij de kwaliteit en inspectie van de geproduceerde goederen. Deze technologie biedt overzicht in de systemen en processen en finetunen daarvan.
Alle slimme oplossingen voor automatisering onder een dak
Vision, Robotics & Motion biedt een uitgebreid expo- en demoplein met ruim honderd exposanten. Hier delen maakbedrijven en vakexperts hun use cases en tips. Een van de technieken die te zien is, is de industrierobot met ‘zicht’, zodat die ziet dat er een pakje scheef ligt bij het palletteren. Ook zijn systemen te zien die complete logistieke processen zonder tussenkomst van de mens afhandelen, zoals bijvoorbeeld een plukrobot in geautomatiseerde kassen. Daarnaast maakt de bezoeker kennis met systemen die het mogelijk maken om de software van verschillende machines met elkaar data uit te laten uitwisselen voor het optimaal benutten van de productiecapaciteit. In de BOB – Baluff on Board bus van Baluff kunnen bezoekers live een compleet geïntegreerd systeem ervaren: van vision en optics tot motion control en data science oplossingen.
Het is een greep uit de vele oplossingen die te zien is op de vakbeurs. Bezoekers ontdekken hier in zeer korte tijd op één locatie alle kennis over de laatste technologische ontwikkelingen en toepassingen. Bekijk hier de plattegrond en de exposanten Plattegrond | Vision, Robotics & Motion
Industry 4.0
In de ogen van veel exposanten is Industry 4.0 een noodzaak. Het betekent bijvoorbeeld de oplossing voor het gebrek aan arbeidskrachten dat zich steeds nadrukkelijker voordoet. Toch is zoals bij elke voorgaande industriële revolutie het geval was, sprake van aarzeling om deze oplossingen te implementeren. “Ik denk dat er veel interesse en bereidheid is om met die nieuwe technieken aan de slag te gaan”, zegt Managing Director Eddie Mennen van Yaskawa Benelux, een van de exposanten.
“Maar er zijn veel mensen die zich afvragen: hoe dan? Als ik de markt beluister zie ik dat er veel geworsteld wordt met een goed plan van aanpak om het te kunnen implementeren in hun onderneming.De meesten hebben wel de vergezichten voor ogen, maar wat ze er concreet morgen of overmorgen mee kunnen doen is niet altijd even helder. Je moet op het vlak van wat wij i3-mechatronics noemen, toch eerst een goed beleid ontwikkelen. Dat is voor veel mensen best lastig.”
Informele setting
Ook productmanager ing. Henk Oosterhuis van exposant en sensorenproducent SICK ziet die voorbehouden en bezwaren bij fabrikanten in binnen- en buitenland. Het aan elkaar koppelen van productieprocessen aan de IT-omgeving zorgt volgens hem voor veel hoofdbrekens bij bedrijven.
Vision, Robotics & Motion is naar zijn mening juist een plek om de voors en tegens van die verschillende toepassingen in een informele setting met elkaar te bespreken. “Hier zie je dat vragers en aanbieders met elkaar in gesprek komen. Je kunt heel gemakkelijk een probleem op tafel leggen en een exposant vragen wat hij als oplossing voor een bepaald specifiek probleem op het vlak van vison, robotica of motion biedt. Dat is voor ons ook een reden om er aan deel te nemen. En het is ook leuk. Ik vind het altijd inspirerende sessies.”
Voetbalrobots Studententeam Tech United
Vision, Robotics & Motion verwelkomt dit jaar een speciale deelnemer: Tech United. Dit multidisciplinaire team van (oud) studenten, PhD’s en medewerkers van de TU/e houdt zich bezig met de ontwikkeling van robotica. Hun diepgaande kennis op het gebied van werktuigbouwkunde, elektrotechniek en computeralgoritmes wordt ingezet om (maatschappelijke) problemen op te lossen. Zo zijn de voetbalrobot en zorgrobots HERO, AMIGO en SERGIO inmiddels volop in bedrijf. De robots hebben meerdere wereldtitels op hun naam staan. Op Vision, Robotics & Motion is het robotvoetbalteam in full action te zien. Dat is alvast een voorproefje op 2024, wanneer de RoboCup naar Eindhoven komt voor het wereldkampioenschap voor robots. De droom van het project is om halverwege de 21ste eeuw een team van volledig autonome humanoid robots te hebben ontwikkeld die kunnen winnen van de FIFA-wereldkampioen voetbal.
Congres
Naast het expo- en demoplein, biedt Vision, Robotics & Motion een sterk inhoudelijk congres met een gevarieerd programma. Een van de lezingen in het programma is de lezing door door Mark Naves (onderzoeker aan Hogeschool Windesheim): ‘Cobots vs. robots (in de industrie). Hij neemt op 7 juni de bezoekers mee in de ontwikkeling van cobots en de mogelijkheden hiervan bij automatisering. Op donderdag 8 juni deelt Michael Finke (Product Manager Robots bij Mitsubishi Electric Europe – German Branch) zijn visie over predictive maintenance tijdens zijn lezing: ‘Robotics Predictive Maintenance with AI and Data Transfer into cloud systems’.
Finke gaat in op de gestructureerde aanpak van digitalisering van Mitsubishi Electric, rekening houdend met het niveau van digitaliseringsvolwassenheid van het bedrijf. Verder neemt Richard Hulskes (Co-founder Wevolver) de bezoekers mee in de nieuwste inzichten vanuit het Manufacturing Robotics Rapport 2023.
Het complete lezingenprogramma van 7 en 8 juni is hier te vinden: Programma | Vision, Robotics & Motion (vision-robotics.nl)
Partners
Mikrocentrum organiseert Vision, Robotics & Motion met ondersteuning van High Tech NL/ Robotics, een landelijke roboticabeweging, die ervoor gaat zorgen dat de roboticakennis in Nederland maximaal wordt benut.
De andere partner is het ILO-net: het samenwerkingsverband van Nederlandse Industrial Liaison Officers die werkzaam zijn bij de wetenschappelijke onderzoeksinstituten in Nederland. Hun doel is de hightechindustrie te ondersteunen bij het verwerven van uitdagende wetenschap/technologie contracten.
Meer info op: Vision, Robotics & Motion | Vakbeurs | 7 en 8 juni 2023 (vision-robotics.nl)