Middelbare scholieren verbeelden ‘de weg van waterstof’ tijdens een hackathon

Hoe wekken we waterstof op en hoe zorgen we dat het bij de gebruiker komt? Over die vraag bogen leerlingen van 3 havo/vwo van het Castor College zich tijdens ‘De weg van waterstof hackathon’. De leerlingen waren daarvoor twee dagen te gast bij de machinearchitecten van Selmers in Beverwijk.

Selmers is specialist in machineontwerp voor het stralen en coaten van allerlei soorten buizen. Van oudsher deden ze dat voor de olie- en gasindustrie, maar in de energietransitie bewegen ze mee naar duurzame markten zoals wind, waterstof, water en CO2 opslag. Techport benaderde Selmers als gastbedrijf voor een hackathon voor ongeveer 75 leerlingen uit 3 havo/vwo van het Castorcollege op 27 en 28 maart.

Hackathon

Centrum voor de Kunsten Beverwijk en Cultuurhuis Heemskerk organiseerden het maakevenement in het kader van Nationaal Programma Onderwijs (NPO) voor het voorgezet onderwijs. Bij een hackathon levert een gastbedrijf een casus aan en teams van leerlingen werken non-stop aan een oplossing en prototype voor de probleemstelling. Uiteindelijk presenteren ze hun denkwijzen en oplossing aan een deskundige jury, vaak de board van het bedrijf. De teams worden in het maakproces begeleid door professionele kunstenaars en kunstvakdocenten die hen uitdagen om met innovatieve oplossingen te komen.

Betekenisvol leren

Doordat de casussen worden gekoppeld aan maatschappelijke thema’s krijgt leren context. De leerlingen ondervinden hoe hedendaagse systemen in elkaar zitten doordat ze zelf maak- en creatieve processen doorlopen. Zo ontwikkelen ze denk- en marktstrategieën, leren probleemoplossend werken en zien ze dat een probleemstelling tot verschillende uitkomsten kan leiden en er dus niet altijd één oplossing hoeft te zijn. Daarnaast leren ze werken in multidisciplinaire teams waarin ieder zijn kwaliteiten kan inzetten en ervaren ze hoe het is om hun ideeën aan kritische deskundigen te presenteren en feedback te ontvangen.

De weg van waterstof

De onderzoekscasus bij Selmers werd tijdens het verkennende gesprek al snel duidelijk. De leerlingen zouden in de wereld van watergas duiken. Vooraf kregen ze een uitgebreide presentatie en een rondleiding door het bedrijf. En na het indelen van de teams en het bedenken van de teamnaam gingen ze in afgebakende tijdsblokken aan de slag.

Eerst bedachten ze hoe en waar ze watergas wilden produceren, hoe ze het vervolgens moesten transporteren en hoe een potentiële eindgebruiker er gebruik van zou kunnen maken. Daarna maakten ze met verschillende materialen een prototype of model. Ze gebruikten daarvoor wc-rollen, papier, stof, buizen, lijmpistolen, plakband, niettangen, piepschuim, karton en heel veel andere materialen die de kunstdocenten hadden meegenomen.

In de testfase stelden medewerkers van Selmers kritische vragen zodat de teams hun model konden bijstellen. En na een korte workshop over presenteren was het aan het eind van de dag tijd voor een power pitch: in twee minuten tijd moesten de teams hun idee en oplossing voorleggen aan de directie van Selmers: Rob Schouten, Eugene de Wit en Marlou Liem-Claus.

Van plankton en windmolens naar hamburgers

De ideeën liepen uiteen van plankton kwekerijen tot mobiele reservoirs die via vrachtauto’s werden getransporteerd. Tot grote hilariteit van de Rob, Marlou en Eugene van Selmers, werd verschillende keren een bepaalde fastfoodketen als eindstation gekozen. Er werd geen winnaar gekozen, omdat het juist ging om meedoen, de ervaring en het zichtbaar maken van de diversiteit aan oplossingsrichtingen. Dat is gelukt en daardoor waren het twee geweldige dagen.

Interesse?

Heb je ook interesse om met jouw bedrijf een casus in te brengen, dan kun je daarvoor contact opnemen met Nikita van den Hazel: [email protected].