Tientallen bedrijven in Oost-Nederland ondersteunen steeds meer fabrikanten in de innovatie op gebied van 3D-metaalprinten. In deze blog lees je hoe 3D printen zich ontwikkelt en spreekt Smart Industry met twee experts.
Hoewel de techniek van 3D-printen nog relatief in zijn kinderschoenen staat, gaan de ontwikkelingen in deze tak van Smart Industry hard. Fabrikanten maken steeds meer gebruik van de mogelijkheden van 3D-printen en is er meer vraag naar een goede begeleiding bij productontwikkeling in innovatieve projecten. Om erachter te komen hoe 3D-printen zich ontwikkelt en wat de toekomst zal brengen, Smart Industry sprak met twee meesters op het gebied van innovatie in het 3D-metaalprinten: Jaap Bulsink van K3D en Peter Oomen van Aeronamic.
Techniek van vandaag
Wie nu denkt dat de ontwikkeling van 3D-printen op zijn eind zit, heeft het goed mis. In een korte tijd is het 3D-printen uitgegroeid tot een techniek waarbij, tot op de dag van vandaag, innovatie nog altijd de boventoon voert. Deze verfijnde techniek is nog volop bezig te groeien vanuit een experimentele fase naar een productiefase, waardoor het nu al mogelijk is om met hoogwaardige 3D-printers in korte tijd hoge oplages te produceren. Peter Oomen is het ook hier mee eens: ‘Heel belangrijk is het dat 3D-metaalprinters in de toekomst sneller worden door het gebruik van meer lasers per printer. We zijn ooit gestart met één laser per printer, er zijn nu al printers op de markt met 12 lasers.’
Hoe innovatie leidt tot duurzaam ondernemen
Om goed te kunnen onderbouwen waarom 3D-printen zo geweldig is, wordt het tijd om alle voordelen eens op een rijtje te zetten. Beide heren raken hierover niet uitgepraat.
‘Er zijn verschillende voordelen te benoemen. Denk aan de korte doorlooptijd van produceren, wat vooral interessant is voor reserve-onderdelen. Als er een ontwerp is, kunnen we binnen een dag leveren. Een voorraad reserve-onderdelen kan daardoor veel kleiner zijn, wat op zijn beurt weer effect heeft op kapitaalslasten en benodigde magazijnruimte. Ook de flexibele manier van produceren en de vormvrijheid bij het ontwerpen zijn belangrijke voordelen. Als laatste voordeel natuurlijk de mogelijkheid om lokaal te printen. Hierdoor schakel je tijdsverlies door transport uit.’ stelt Jaap Bulsink.
Peter Oomen noemt vooral de flexibiliteit in de toepassing van de techniek een groot voordeel, evenals de gewichtsbesparing wat in de luchtvaartindustrie zeer belangrijk is. Het huidige gebruik van mallen in de luchtvaartindustrie is duur en niet geschikt voor kleine oplages. Met het gebruik van de 3D-technologie zou dit niet alleen ten goede komen van de kwaliteit, maar ook uitval van misproducties in onderdelen kan sterk gereduceerd worden. In de luchtvaartindustrie, waar over het algemeen met dure grondstoffen gewerkt wordt, is dat een belangrijk punt.
Steun voor innovatie in de techniek van morgen
De toepassingen in het 3D-metaalprinten zijn dus heel divers. Het is bewezen dat 3D-printen in de gehele levenscyclus van een product kan worden ingezet, van ontwerpfase tot vervangingsmarkt. In de branches ziet Jaap Bulsink dat, naast de medische markt, nu vooral machinebouw ten behoeve van de foodsector opkomen. ‘Wij zouden het toejuichen als steeds meer bedrijven zelf een 3D-printer aanschaffen. Hoe meer er gebruik van gemaakt wordt, hoe sneller innovaties gaan. Wij begeleiden onze klanten daarbij graag, zodat ze optimaal gebruikmaken van alle mogelijkheden die 3D-printen biedt.’
Peter Oomen geeft aan het gevoel te hebben dat 3D-metaalprinten nog relatief onbekend en daardoor onbemind is. ‘De techniek van 3D-printen is natuurlijk erg goed toepasbaar bij kleinere oplages of bij hoogwaardige complexe componenten, maar ook voor het repareren van componenten zien we serieuze toepassingen, waarmee dure componenten minder vaak weggegooid hoeven te worden.’.
Jaap Bulsink, Peter Oomen en de bedrijven achter deze techniek
Tientallen bedrijven in Oost-Nederland ondersteunen steeds meer fabrikanten in de innovatie op gebied van 3D-metaalprinten. Door bedrijven, intermediairs, overheid en onderwijsinstellingen hun kennis te laten delen zet BOOST zich in als verbindende factor binnen de Smart Industry.
Smart Industry sprak onder andere met Jaap Bulsink en Peter Oomen. Jaap Bulsink is Chief Tecnology Officer bij K3D in Terborg. K3D heeft zich gespecialiseerd in 3D–metaalprinten en maakt dit beschikbaar voor de gehele Nederlandse maakindustrie. In een laagdrempelig netwerk geven zij hun klanten toegang tot Printing Technology Centers. K3D werkt onder andere voor specifieke eindmarkten, zoals vliegtuigbouw, defensie, medische hulpmiddelen, foodtech en hightech.
Peter Oomen is Lead Engineer Manufacturing van Aeronamic. Aeronamic, met het hoofdkantoor in Almelo, is actief in zowel de defensie- als de commerciële luchtvaart. Daaraan leveren zij systemen met snel roterende componenten en precisieonderdelen. Daarbij gaat Aeronamic verder dan alleen de productie. Zij voeren het hele proces uit, van het ontwerp tot het testen en leveren. Hiermee vereenvoudigen ze de supply chain van hun klanten. Ook Aeronamic is sterk in 3D-metaalprinten.
Klaar voor een volgende stap in 3D-metaalprinten?
De mogelijkheden in het 3D-printen lijken eindeloos. Heeft u het gevoel dat uw onderneming ook een duurzame en innovatieve BOOST kan gebruiken en bent u klaar voor een volgende stap in het opdoen van kennis wat betreft 3D-metaalprinten? Kijk dan hier het webinar van K3D terug of lees de showcase van Aeronamic.