Financiële problemen maken ondernemers extra kwetsbaar voor ondermijnende criminaliteit en afpersing, zowel digitaal als fysiek. Nu steeds meer ondernemers in de financiële problemen (dreigen te) komen als gevolg van alle kostenstijgingen (energie, grondstoffen, personeel, terugbetalen van uitgestelde belastingen et cetera), neemt ook het risico op afpersing toe. Er zijn criminelen die ondernemers in ruil voor bepaalde diensten wel uit de brand willen ‘helpen’. Maar voor deze hulp wordt een hoge prijs betaald. Eenmaal in de klauwen van dit soort criminelen is het moeilijk om daar nog van los te komen.
Vertrouwenslijn Afpersing: 0800 2800 200
Eén op de vijf ondernemers wordt slachtoffer van cybercriminelen die hun hele digitale omgeving op slot zetten. Pas na het betalen van losgeld wordt de gijzeling beëindigd. Ook fysieke vormen van afpersing komen vaker voor dan vaak wordt gedacht. Denk aan een ondernemer die bedrijfsruimte verhuurt en later ontdekt dat daar een drugslab wordt gerund. Maar niet naar de politie kan omdat de crimineel bedreigt zijn gezin iets aan te doen.
Angst en schaamte
De ervaring leert dat ondernemers die worden afgeperst vaak het meest terughoudend zijn in het doen van aangifte. Angst en schaamte dat er ze erin zijn getrapt, weerhouden hen ervan om naar de politie te stappen. Terwijl juist belangrijk is dat slachtoffers wél naar buiten treden, omdat het anders niet ophoudt.
Zoek hulp
Het is dus belangrijk dat ondernemers bij afpersing hulp zoeken. De Vertrouwenslijn Afpersing kan daarbij van dienst zijn. Hier zitten speciaal opgeleide mensen klaar om ondernemers – desnoods anoniem – hulp, advies en handelingsperspectief te bieden, zowel bij fysieke als digitale vormen van afpersing. De lijn is primair bedoeld om ondernemers goede ondersteuning te bieden, maar desgewenst kunnen medewerkers ook het contact leggen met politie en justitie.
De Vertrouwenslijn Afpersing is 7 dagen per week van 10.00 – 17.00 uur te bereiken op nummer 0800 2800 200.