Precies 50 jaar geleden vond er een revolutie plaats in de rioleringsmarkt. Voor het eerst werd een riool vernieuwd zonder graaf- of breekwerkzaamheden. Bij de nieuwe techniek werd het riool van binnenuit gerenoveerd door middel van relining: een kunststof bekleding aan de binnenzijde van de bestaande leiding.
Binnen Nederland is GMB Rioleringstechnieken marktleider op het gebied van rioolrenovatie. Technisch commercieel adviseur Rogier Aukema vertelt over de Engelse primeur uit 1971. “Het betrof een eivormig riool van 70 meter lang dat werd gerenoveerd met een in polyesterhars gedrenkte naaldvilten kous. De kous werd door inversie uitgerold en met waterdruk tegen de buiswand gezet. Door het water te verwarmen, hardde de hars uit. Zo ontstond in de bestaande leiding een nieuwe leiding, die ook vandaag nog aan alle vereisten voldoet.”
Alle technieken in huis
De werkwijze die Aukema beschrijft is een Cured In Place Pipe techniek (CIPP) uitgevonden door Eric Wood, grondlegger van Insituform. Naast de naaldvilttechnologie zijn er andere methoden. Aukema: “Sinds 2012 voert GMB rioolrenovaties uit met glasvezelversterkte kousen (GVK). Hierbij harden we de hars uit met uv-licht. Maar, om onze klanten volledig te kunnen ontzorgen met eigen mensen en eigen materieel namen wij in 2019 de Nederlandse tak van Insituform over. Sindsdien maken we dus ook gebruik van naaldvilttechnologie.”
Altijd maatwerk
Aukema legt uit dat beide reliningstechnieken unieke kenmerken hebben. “GVK is ideaal voor korte, rechte stukken. Bij bochten, hoekverdraaiingen of zeer grote diameters heeft naaldvilt vaak de voorkeur. Of het nu gaat om vrijvervalleidingen, drukhoudende leidingen of drinkwaterleidingen, we vinden altijd wel een oplossing.”
GMB
Om bij elke leidingrenovatie optimaal maatwerk te leveren verzorgt GMB alle voorkomende activiteiten, zoals reiniging en inspectie zelf. Aukema: “Uiteraard is een complete renovatie niet altijd nodig. We verhelpen ook lokale schades en problemen met inspectieputten. In nauwe samenwerking met opdrachtgevers komen we tot de beste oplossingen.”
Meer informatie via deze link.