“Ten gevolge van de invloedrijke gebeurtenissen zoals de pandemie, maar ook de Rusland-Oekraïne-oorlog, is de druk op Beheer en Onderhoud toegenomen. De energietransitie moet sneller, het werk moet duurzamer en het moet goedkoper. Al deze uitdagingen zijn ook terug te zien op de technische arbeidsmarkt. Deze uitdagingen stapelen zich boven op de gevolgen van vergrijzing, de toenemende integratie van technologie en de moeilijke aansluiting op het onderwijs”. Dat zegt Ellen den Broeder, Verenigingsmanager NVDO.
Dat zegt zij niet alleen, het blijkt ook uit het jaarlijkse NVDO Onderhoudskompas waarin Disruptie centraal staat. Disruptie geeft een negatieve klank volgens Den Broeder, maar het geeft juist kansen. “Strikt genomen is de definitie van disruptie ontwrichting of uiteenscheuring. De term wint aan populariteit omdat veel nieuwe opkomende bedrijven en technologieën hele markten ontwrichten, of bestaande, organisaties en/of ketens ten val brengen. Disruptie staat dus ook synoniem voor het ontwrichten van bestaande business”.
Welke disruptie?
Er zijn twee categorieën disruptie: disruptie voortkomend uit innovaties en disruptie voortkomend uit evenementen. In de eerste categorie vallen disrupties voortkomend uit fysieke innovaties, digitale innovaties en innovaties in bedrijfsmodellen. In de tweede categorie vallen disrupties voortkomend uit de COVID-19-pandemie en disrupties voortkomend uit klimaatverandering.
Den Broeder; “Een goede voorbereiding op disruptie is een differentiërende factor tussen bedrijven die al dan niet succesvol met disruptie omgaan, dit geldt voor alle types van disruptie”. Om tot een goede voorbereiding te komen, wordt het volgende aanbevolen: breng het bedrijf en al haar kritieke assets in kaart, zet een toekomstvisie op en identificeer potentiële disrupties, bepaal de rol van technologie binnen de organisatie, bekijk welke samenwerkingen nodig zijn met partners en neem het personeel mee in de beslissingen en ontwikkelingen.
Van correctief naar voorspellend Onderhoud
Een effectieve voorbereiding op disruptie kan ertoe leiden dat bedrijven goed zijn voorbereid op onverwachte omstandigheden zoals het uitvallen van een asset. Zo zijn er al veel bedrijven die zich richten op preventief Onderhoud in plaats van correctief Onderhoud. “Dit is niet alleen mogelijk door geavanceerde technologie, maar vraagt ook een verandering van visie” aldus Den Broeder. “Door naar de toekomst te kijken en garanties te bieden op uptime, is er een verandering in waardering van asset downtime. Nieuwe vormen van technologie, zoals kunstmatige intelligentie en Digital Twins, zullen het mogelijk gaan maken om Voorspellend Onderhoud uit te voeren en bedrijven beter voor te bereiden op eindeloze ‘wat als’-scenario’s”.