Vattenfall en Coca-Cola in Zweden werken samen aan elektrisch zwaar transport

Vattenfall en Coca-Cola in Zweden investeren in de elektrische aandrijving van vrachtwagens. In eerste instantie zullen drie laadstations voor vrachtwagens worden geïnstalleerd in de fabriek van Coca-Cola Europacific Partners in Jordbro buiten Stockholm. Deze fabriek is sinds 2021 gecertificeerd als klimaatneutraal.

Zowel Vattenfall als Coca-Cola in Zweden heeft ambitieuze klimaatdoelstellingen vastgesteld om tegen 2040 in hun hele waardeketen netto-nul uitstoot te hebben. Samen zijn de bedrijven een proefproject gestart met drie laadstations voor vrachtwagens.

“We zijn een partnerschap aangegaan om Coca-Cola in Zweden te helpen bij haar klimaattransitie. Er zijn nieuwe oplossingen en partnerschappen nodig om de milieu- en klimaateffecten binnen het transportsysteem te verminderen. Wij boden ondersteuning bij de pilot, pasten de daaruit geleerde lessen toe en optimaliseerden tegelijkertijd de laadoplossing op basis van de behoeften van de klant en de vervoerders. De bijdrage van Vattenfall is de uitgebreide Power-as-a-Service-oplossing. Dit betekent dat wij verantwoordelijk zijn voor de investering in de laadinfrastructuur en de laadstations gedurende de hele contractperiode in eigendom hebben, beheren en exploiteren. Het betekent ook dat de klant zich kan concentreren op zijn kernactiviteiten”, zegt Ingela Hålling, hoofd van Vattenfall Network Solutions.

“Wij werken al lange tijd actief aan de vermindering van de uitstoot van onze bedrijfsvoertuigen. Sinds 2021 gebruiken we voor alle ingekochte binnenlandse zendingen 100 procent fossielvrije brandstof en er zijn bij de fabriek oplaadpunten voor bedrijfswagens en personenauto’s geïnstalleerd. Elektrisch aangedreven vrachtwagens en de oplaadpunten daarvoor zijn de volgende stap op onze reis. Dit proefproject omvat twee elektrisch aangedreven vrachtwagens die onze dranken bij klanten zullen afleveren, aangedreven door Vattenfalls elektriciteit uit windenergie”, aldus Lisa Wahlström, Sustainability Director, Coca-Cola Europacific Partners Sweden.

Coca-Cola Europacific Partners in Zweden is sinds 1998 een energieklant van Vattenfall en de fabriek in Jordbro buiten Stockholm heeft 100 procent elektriciteit van het Lillgrund windmolenpark met EPD (Environmental Product Declaration) en Good Environmental Choice label.