Franse markt toegankelijker dankzij nieuwe hub

Frankrijk wordt voor het Nederlandse midden- en kleinbedrijf een steeds belangrijker land om zaken mee te doen. Als gevolg van de COVID-pandemie focussen ondernemers meer op nabije markten en door Brexit zoeken ze handelspartners in andere landen dan het Verenigd Koninkrijk. Dat zei voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland bij de officiële lancering van de Netherlands Business Council France (NLBC) in de residentie van de Nederlandse ambassadeur in Parijs, Pieter de Gooijer. “Daarom is dit een goed moment om deze hub te openen en ondernemers met ambities in Frankrijk verder te helpen.”

Kansen voor Nederlands mkb in Frankrijk
De handel tussen Nederland en Frankrijk is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Frankrijk is na Duitsland en België inmiddels het derde exportland voor Nederland. “We onderhouden belangrijke economische banden. Met deze nieuwe hub bouwen we die relatie verder uit en kunnen we de kansen die er liggen nog beter met elkaar benutten.”
Vonhof ziet voor het Nederlandse mkb, met zijn vele innovatieve, creatieve en high tech bedrijven, onder meer kansen in de energie- en duurzaamheidstransitie die ook in Frankrijk aan de gang is.

Markt toegankelijker
“Deze hub heeft als doel nog beter de weg te effenen voor ondernemers die zaken willen doen in Frankrijk. Het is erg belangrijk dat deze er is gekomen. Ik ben daar heel enthousiast over. De Franse markt is, hoe moeilijk hij ook wordt gezien door veel ondernemers, een belangrijke en groeiende markt voor het mkb met veel kansen. Tijd dus om Frankrijk in het zonnetje te zetten”, aldus Paul Verlinden, beleidssecretaris internationaal ondernemen Metaalunie.

Door ondernemers via de hub in contact te brengen met lokale dienstverleners en andere bedrijven, wordt ondernemen in Frankrijk een stuk toegankelijker. Doel is ook om het zakelijke netwerk te organiseren en ondernemend Nederland beter te vertegenwoordigen in Frankrijk. NLBC France houdt zich daartoe onder meer bezig met individuele dienstverlening en match making en de organisatie van webinars en netwerkevenementen.

De NL Business Hub (NLBC France) is een initiatief van een aantal in Frankrijk actieve bedrijven en NLinBusiness en tot stand gekomen in samenwerking met de Nederlandse Ambassade in Parijs.